Хотелиерският бизнес се връща към силните си временa

Ръстът в постъпленията се дължи преди всичко на чуждите посетители

12.09.2022 | 16:22 Редактор: Ваня Кузманова
Хотелиерският бизнес се връща към силните си временa

След двугодишен период на спадове заради пандемията хотелиерският бизнес е напът да се върне към силните си времена. Хотелиерите в България продължават да регистрират и през юли много добри показатели, следвайки тенденцията от началото на годината. Въпреки че все още не се връщат предпандемичните нива, за юли Националният статистически институт (НСИ) регистрира отново увеличение на нощувките, пренощувалите лица и приходите на хотелиерите.

През юли се затвърждава тенденцията за ръст на местата за настаняване. На годишна база броят им продължава да се увеличава – те са с 18% повече, а броят на леглата в тях също е с 16% нагоре. През юли в страната са функционирали 3615 обекта с над десет легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване - със 144 хил. стаи и 327 хил. легла в тях.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през месеца е 53,3%, като се увеличава с 4,3 процентни пункта в сравнение с юли миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – 68,3%, следват тези с 3 звезди - 48%, и с 1 и 2 звезди – 33,2 на сто.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през активния летен месец юли е над 5,3 млн. или с 26,7% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали 3,3 млн. нощувки, а българските – 2 млн.

Ръстът в постъпленията се дължи преди всичко на чуждите посетители през юли за разлика от пролетните месеци, когато ръстът в приходите идваше предимно от българи.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК