Ръст на заболелите от туберкулоза: Има ли връзка с Ковид пандемията?

Болница "Света София" организира безплатни прегледи от 19 до 23 септември

12.09.2022 | 13:10 Редактор: Петя Кръстева
Ръст на заболелите от туберкулоза: Има ли връзка с Ковид пандемията?

Ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията от Kовид-19, която почти стопира профилактичните прегледи и диагностиката на заболяването, отчитат лекарите не само в България, но и в цял свят. 

В България при децата до 17 г. през 2018 г. са регистрирани 298 заболели. През 2019 г. броят им е намалял до 204, което прави 17,1100 000,  а през 2020 г.  те са били 164.

При възрастните  броят на новооткритите случаи и на рецидивите за 2019 г. е бил  1 289 души. През 2020 г.  откритите случаи са едва 901, което е  с около 1/3 по-малко, в сравнение с предходната година.

"Проблемът  не е само в числеността, а и в тежестта на заболяването при неговото откриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза / инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна", алармира проф. д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ "Света София", съобщиха от лечебното заведение.

Това е и причината болницата да се присъедини към инициативата на Министерството на здравеопазването за организиране на Седмица на отворените врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември. Тя ще включва безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безплатна консултация. За пациенти, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи, ще се предлагат и допълнителни изследвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично изследване на храчка за бацила на Кох (причинителят на туберкулозата.

Консултациите са насочени както към възрастни, така и към деца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК