Над 75% от българите трудно покриват разходите си, ограничават храната, за да платят сметките

Икономист съветва да пестим отсега за зимата

09.09.2022 | 17:59 Редактор: Теодора Патронова

Над 75% от българите изпитват затруднения при покриването на ежедневните си разходи. Това показват данни на Националната статистика. Едва 20 на сто покриват разходите си лесно или относително лесно.

Лиляна Пандова от 15 години е пенсионер. Казва, че за първи път ѝ е трудно да разчита само на пенсията си и ѝ се налага да търси помощ от дъщеря си.

"Сметките са ми единствено и най-вече за лекарства. 205 лв. са ми лекарствата, пенсията ми 485 лв., вие правете сметка за какво да заделям", каза тя.

Оказва се, че на повечето хора се налага да разпределят семейния бюджет приоритетно. Първо покриват сметките си, често се налага и да се лишават, дори от хранителни продукти.

"Много съм се лишавала от например сирене, кашкавал не мога да си позволя, да не говорим за месо", разказа Лиляна.

Според икономисти високият процент от българи, които изпитват финансови затруднения, е заради инфлацията.

"Темпът на ръст на цените е по-голям от темпа на ръст на заплатите, тоест като средно хората обедняват спрямо ръста на цените", обясни икономистът Стоян Панчев.

А за да бъдем подготвени за зимата, трябва да се вземат мерки от сега.

"Да намалят разходите си, да внимават, докато все още е топло. Човек си казва "Хайде да отида на почивка да изхарча едни пари". Да не се поддават на това изкушение, да спестяват повече, да не взимат заеми точно в този период", заяви Панчев.

Експертите очакват през зимния сезон увеличение и на т.нар. бързи кредити

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК