Обвинения от служебния министър на спорта Лечева: Назначавани са некомпетентни хора

Една от нередностите, открити от нея, е свързана с поръчката на софтуерен продукт

08.09.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Служебният министър на спорта Весела Лечева отправи сериозни критики към предшественика си Радостин Василев. Според нея в министерството са назначавани некомпетентни хора, а бюджетът е харчен нецелесъобразно.

Една от нередностите, открити от служебния министър, е свързана с поръчката на софтуерен продукт.

"Софтуерен продукт на стойност 1 милион и 700 хил. лева с ДДС. Като 1 милион е преведен на 1 август, ние на следващия ден стъпихме в длъжност. Продукт никому необходим, без да бъде обоснован, без да бъде защитен с никакви ползи за дружеството", изтъкна Лечева.

Бившият министър на спорта Радостин Василев заяви в своя защита, че въвеждането на софтуера е било с цел да се изсветлят всички дейности, процедури и договори в Националната спортна база и дружествата "Академика" и "Сердика". Разработването на софтуера е било част и от коалиционното споразумение и начинът да се пресекат корупционните схеми.

"Ние установихме, че няма никаква цифрова система, която да ни позволи да видим договори, анекси. Дори от "Арена Бургас" липсват документи", обясни Василев.

А според сегашния министър на спорта парите, дадени за софтуера е можело да се използват за нещо по-полезно - за самите спортисти на България.

"Едни 500 хил. лева от този 1 милион щяха да са една възможност тази база да не изглежда така в разруха", изтъкна тя.

Весела Лечева е назначила и проверки на младежките програми, които се финансират от отчисленията от хазарта. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК