Весела Лечева подновява диалога със спортните федерации, ще им осигури спокойствие

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и "Национална спортна база" ЕАД

16.08.2022 | 20:11 Редактор: Петя Кръстева

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство. 

Тя подчерта, че една от най-важните ѝ задачи ще бъде връщането на спокойствието и сигурността в сектора, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци.         

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви и Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034), като ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство. 

"Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос", категорична бе Лечева. 

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и "Национална спортна база" ЕАД (НСБ). Министър Весела Лечева смята, че БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства. 

„В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на БСТ, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт" поясни тя.

Що се отнася до плановете за стадион "Българска армия" министър Лечева смята, че най-важната задача е да се запази държавният интерес, без да се пречи на развитието на спортните организации, съобщиха от ресорното ведомство.

Заместникът на Весела Лечева - Петър Бучков ще отговаря за младежките програми като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година, което създава съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК