Управляваме ли кризите при природни катаклизми или разчитаме на късмет?

Правим всичко по задължение, защото така ни налага Европа, коментира инж. Иван Иванов

07.09.2022 | 14:35 Редактор: Елеонора Танева
Управляваме ли кризите при природни катаклизми или разчитаме на късмет?

Въпросът с непочистени речни корита се повдига винаги, когато стане бедствие с мащабите на това в Карловско. 

"Когато се почистват речните басейни, много често се налага да има сеч на дървета и растителност покрай тях и това е големият спор – законна ли е тази сеч. Оттам идват и по-дългите процедури за разрешения за почистване на речните басейни. Така се получава закъснение в превантивната реакция, което води до подобни кризи", заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов.

Той изрази мнение, че в България няма единна структура за управление на кризи, а се разчита на случайността, на добрия късмет. И подчерта, че това, към което трябва да се стремим, е да няма никакви жертви, а щетите да са минимални.

"Документи, след като бъдат приети, трябва да се прилагат. А ние невинаги ги прилагаме. Правим го по задължение, защото така ни налага Европейската комисия. Трябва да превъзмогнем това и да започнем да правим нещата така, че да служат на нас, а не защото така ни го изискват", коментира Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

И призова общинската власт да информира на местно ниво по-задълбочено хората какви са заплахите за конкретния район. А предупрежденията да бъдат въз основа на вече създадените карти за застрашените зони.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК