Никола Стоянов: Допълнителен азерски газ можем да получим през 2025 г.

Азербайджан приема България като приоритетен партньор

06.09.2022 | 18:28 Редактор: Елеонора Танева
Никола Стоянов: Допълнителен азерски газ можем да получим през 2025 г.

България има интерес за увеличаване на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов коридор. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов, който е на посещение в Баку.

"Наясно сме, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи от сега основите за истинската си диверсификация“, подчерта българският министър.

Азербейджанският му колега се ангажира, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата коментираха сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона.

Министър Стоянов отправи покана още следващият месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по инициатива на българската страна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК