Петков: Приятелството ни с Азербайджан да стане мост за енергийна диверсификация

Премиерът подчерта, че интерконекторът с Гърция е готов на 99%

26.07.2022 | 14:55 Редактор: Петя Кръстева
Петков: Приятелството ни с Азербайджан да стане мост за енергийна диверсификация

"Време е приятелството между България и Азербайджан да стане мост за по-значителна енергийна диверсификация", заяви премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за азербайджанската информационна агенция "Тренд".

По думите му интерконекторът Гърция-България, който ще се използва за транспортирането на газ от Азербайджан към България, е готов на 99%. Той посочи, че оставащите процедури по интеграция и тестване на газопровода трябва да бъдат завършени възможно най-скоро. 

"За да бъде намалена нашата енергийна зависимост, аз дойдох в Баку и високо ценя срещата с президента Илхам Алиев, който е склонен да ни помогне да получим допълнителни количества през Турция. По време на моето посещение ние обсъдихме възможността за доставките на допълнителен азербайджански газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България", припомни премиерът в оставка.

Според него е необходимо допълнително да бъде консолидирано сътрудничеството между страните в региона, за да бъде гарантирана бъдещата сигурност на доставките и диверсификацията.

Петков посочи още, че има взаимно желание за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество.

"Азербайджан е важен енергиен партньор на България. Ние също така открихме множество общи икономически възможности в сферите на селското стопанство, химическите торове, строителството, отбранителната промишленост и информационните технологии. Предвид общите предизвикателства, сега е по-важно от когато и да било да продължим да изграждаме активния политически диалог на високо ниво между нашите страни", обобщи Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Подмяната
преди 1 година
Кире, нали ЕС щеше да договаря по-евтин газ за всички страни? Нали нямаше да има посредници, на които да даваме 30% комисионна? Нали щяхте да осигурите независимост на страната и редовни доставки, на цени по-ниски от тези на Газпром? До кога ще търпим да ни лъжете? Защо за 7 месеца не направихте нищо полезно за страната, а напротив, народът обедня драстично? Защо всички ваши хора които назначихте са без конкурс? Та даже и противоконституционно!? Сигнализирай за неуместен коментар