Донев: Държавата ще помогне със строителни материали и храна на пострадалите от наводненията

"Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени", каза служебният премиер

06.09.2022 | 08:33 Редактор: Теодора Патронова

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в с. Каравелово. 

Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъдат възстановени домовете на хората и инфраструктурата, съобщи Гълъб Донев. По думите му освен финансови средства, ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети. 

"Държавата от първия ден провежда спасителни действия, за да бъдат спасени всички хора. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия", отбеляза Донев.

"Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени", посочи той. Премиерът добави, че най-пострадалите села са Богдан и Каравелово.

Донев заяви, че още утре ще бъде взето решение на Министерски съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода.

"МС ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура", поясни Донев. Той обеща, че до края на месец септември цялата финансова необходимост да бъде осигурена, за да се преодолеят щетите.

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. "Държавата е помислила и за това", подчерта Донев.

Той коментира и причините за бедствието и заяви, че те ще бъдат допълнително изяснени.

"Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения", смята Донев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК