КПКОНПИ ще проверява Министерството на икономиката за конфликт на интереси

С една кантора за адвокатски услуги са сключени договори за над 400 000 лв.

05.09.2022 | 19:27 Редактор: Петя Кръстева

Дни след старта на предизборната кампания, политическото напрежение се повиши. Антикорупционната комисия ще проверява имало ли е конфликт на интереси в Министерството на икономиката. Сигналът за нарушението подаде служебният министър Никола Стоянов, а БСП обвини служебното правителство в намеса в предизборната кампания.

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора. Това показва проверка на икономическото ведомство. По-голямата част от договорите са подписани в периода юни–август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване. 

"Получихме сигнал, че началникът на кабинета на госпожа Нинова в Министерския съвет е в пряка връзка с някой от собствениците или ръководителите на тази кантора. Трябва да отбележа, че точно това ще искаме КПКОНПИ да провери дали е така, защото ако е и личните съдебни дела се водят от същата адвокатска кантора, то съвпаденията стават прекалено много", коментира Стоянов.

Притеснително според икономическото министерство е, че са предвидени и авансовите плащания при сключените договори между дружествата и адвокатската кантора.  

"От 13 проверени дружества 7 са решили рязко да прекратят договорите си с досегашните кантори, с които работят, и всички да сключат договори с една кантора веднага. Договорите са били раздробявани така.", поясни служебният министър. 

Bulgaria ON AIR потърси за коментар и бившия началник на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова-Ели Спасова-Пенева. Предполага се, че именно тя е човекът в близка роднинска връзка с един от съдружниците в кантората. До края на работни ден обаче тя не отговаряше на телефона си. 

Остра реакция обаче последва от БСП. Те призоваха служебните министри да не разпространяват информация за проверки, които все още не са приключили. 

"Целта на тази кампания - да се изнасят непроверени и фалшиви данни, е да се урони авторитета на БСП, да се урони авторитета на представителите на БСП в правителството. Преди да са приключили проверките по каквито и да е сигнали, моля да не вземат отношение и да не ги разпространяват пред вас медиите и съответно пред българската общественост", заявиха от партията. 

Служебният министър на икономиката отговори, че не представя твърдения, а доказателства, в които са упоменати съответните дружества и сключените договори с адвокатската кантора. 

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи за да се установи на какво основание един и същи изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК