Донев и Ковачевски търсят решение за газовата криза и снабдяването с електроенергия

Двамата премиери са обсъждали сътрудничеството да обхване периода до 31 март 2023 г.

05.09.2022 | 17:13 Редактор: Ирена Бакърджиева

България ще изнася ток за Северна Македония през зимата. Затова се договориха премиерите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

"Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество", каза министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на съвместен брифинг с колегата си Гълъб Донев.

"Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ", заяви министър-председателят Гълъб Донев.

Донев поясни, че двамата с Ковачевски са обсъждали сътрудничеството по линия на предоставяне на ток за РСМ да обхване периода до 31 март 2023 година.

Двамата премиери са обсъдили и преноса и съхранението на природен газ, както и възможностите на газохранилището в "Чирен".

Ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в "Чирен", така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности, заяви българският министър-председател.

Той съобщи още, че двамата са се договорили и за задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, както и всички договорености по протоколите на Междуведомствената комисия.

"Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими", съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

Премиерът на Северна Македония изрази и надежда, че в рамките на две седмици ще има решение, както за бизнеса, така и за битовите потребители. Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК