Теснолинейката "Септември-Добринище" има рожден ден, но все още чака подобрение

През 2020 година тя е избрана в Топ 10 на анкетата на вестник "Гардиън" за най-живописни пътувания с влак в Европа

04.09.2022 | 14:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Теснолинейката

Днес рожден ден празнува Родопската теснолинейка. Вече повече от век, единствената останала теснолинейка в България продължава да вози хора от цялата страна. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин.

Всяка първа неделя на септември е отредена за празник на една от туристическите забележителности в България – теснолинейката "Септември-Добринище". Кристиан Ваклинов от години е пазител на историята на теснолинейката.

"Сега се намираме в едновремешния еталонен пътнически влак "Родопи", който беше възстановен през 2017 г. като име и като идея по теснолинейката "Септември-Добринище". Задълбочавайки се в историята на линията, която вече продължава 101 години от 1921 г. насам, 10 години аз се старая да я представям по достъпен лек начин, хората да научат малко от историята", сподели Кристиан.

Кристиан се надява за последователи към каузата за опазване на последната теснопътна ж.п. линия у нас. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин, а по маршрута ѝ се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово.

"По моя инициатива са се случили много неща, продължават да се случват. Дано просто държавата да си влезе по-активно в роля", надява се момчето.

През 2020 година единствената останала теснолинейка в България е избрана в Топ 10 на анкетата на вестник "Гардиън" за най-живописни пътувания с влак в Европа. Въпреки получените признания, за да се подобри състоянието на родопската теснолинейка, е нужна помощ.

"Държавата е сляпа за държавата, за съжаление, в настоящия момент нещата, които се случват, за мен са изумителни и аз не виждам общо взето много държавническо мислене, така че не се изненадвам, че държавата буквално не е опряла до теснолинейката. Губим много неща всъщност от бездействие, от нехайство, от незнание. Тя е в списъка на топ дестинациите за най-красивите линии в света, издаден преди много години и това са лампички, които трябваше отдавна да са ни светнали, както и признанието на "Гардиън" през 2020 г., че имаме нещо уникално, което трябва да развием, а не просто да го оставим така", смята Кристиан.

А хора от цялата страна продължават да пълнят вагоните на теснолинейката.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК