С партия по-малко в бюлетината за вота, номер 21 отпадна

До 7 септември ще бъдат доставени машините за симулация на вота във всички секции

01.09.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

Партия изпадна от бюлетината за вота на 2 октомври. Въпреки че регистрираните политически сили са 29, в бюлетината ще фигурират 28. Централната избирателна комисия утвърди техническия образец и защитата на бюлетината, но не можа да го представи пред партиите и медиите.

Номер 21 ще липсва в бюлетината, с която ще гласуваме на изборите на 2 октомври. Причината е, че Единна народна партия не е предоставила листите си с кандидат-депутати. Партията е и мандатоносител на гражданската организация "Ние идваме" на бившите депутати Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. 

Националното движение "Единство" пък не е представило кандидати за депутатски места в Монтана и Сливен. Така там бюлетините ще са с още 1 ред по-къси от тези в останалата част на страната. 

"Няма да има дупка в бюлетината, а просто номерът няма да фигурира", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.  

Само два инициативни комитета са регистрирани в комисията за този вот - във Варна на Цветан Атанасов и столичният 25-ти избирателен район на певицата Луна. 

Броят на секциите с машинно гласуване в страната е 9363, като в над 1100 ще има две машини. Извън страната с машини ще се гласува в 290 секции. Възможно е този брой да бъде увеличен, уточниха от ЦИК. 

"28 896 електронни заявления има в страните, в които традиционно се подават най-много заявления, Турция, Великобритания, Испания, Италия и САЩ. Общият брой засега е 2 пъти по-малък спрямо тези през ноември миналата година", посочи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. 

От ЦИК съобщиха още, че до 7 септември ще бъдат доставени и машините за симулация на машинния вот във всички секции.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Толкова по-добре, едни маскари по-малко... Сигнализирай за неуместен коментар