Украинското посолство: АЕЦ "Запорожие" трябва да бъде незабавно деокупирана

Руски войски незаконно се намират на територията на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, се казва в съобщението

01.09.2022 | 11:21 Редактор: Тодор Петров
Украинското посолство: АЕЦ

Почти шест месеца руски войски незаконно се намират на територията на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Грубо са нарушени седемте основни принципа за мирно използване на ядрените технологии и ядрената енергия, заявиха от посолството на Украйна у нас.

В рамките на мисията експертите на МААЕ трябва да регистрират нарушения на стандартите и нормите за ядрена и радиационна безопасност в Запорожката АЕЦ на фона на руската окупация.

Позицията на Украйна остава непроменена: АЕЦ трябва да бъде незабавно демилитаризирана, деокупирана и прехвърлена под пълен контрол на украинското правителство. Това е важна мисия и украинска страна прави всичко мисията да се проведе безопасно и ефективно, подчертават от посолството.

"В нарушение на поетите ангажименти руската армия обстрелва интензивно коридора, по който мисията на МААЕ трябва да пътува от Запорижия до електроцентралата. Русия трябва незабавно да прекрати тези опасни провокации и да позволи безопасно преминаване на МААЕ", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК