Едва 5% от студентите у нас работят заради липса на възможности на трудовия пазар

Най-голям е процентът на учещи и работещи младежи в Холандия

31.08.2022 | 16:51 Редактор: Петя Кръстева
Едва 5% от студентите у нас работят заради липса на възможности на трудовия пазар

Едва 5% от студентите (на възраст между 15 и 29 години) в България работят, докато следват, сочат данните на Евростат за 2021 г. По този показател България е на дъното в Европейския съюз, като пред нас са само Румъния (2%) и Словакия (4%).

Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят и учат едновременно

Данните дават интересен поглед към въпроса колко бързо могат да преминат младежите от образование към пазара на труда, отбелязват от европейската статистика. В някои страни студентите работят почасово, през уикендите или по студентски програми, което ускорява процеса на намиране на работа след получаване на дипломата, но до голяма степен това зависи от образователните системи, характеристиките на трудовите пазари и от културните различия, предаде investor.bg

Според Евростат за част от страните в Централна и Източна Европа, включително и България, се наблюдава ниско ниво на заетост сред студентите, което се дължи основно на малкото възможности за младите хора на пазара на труда.

Най-голям е процентът на учещи и едновременно с това работещи младежи в Холандия, където 70% от студентите са били заети през 2021 г. Следват Дания (49%) и Германия (42%). Най-голяма е безработицата сред студентите - търсещите работа, но незаети, в Швеция - 14 на сто. В Нидерландия безработицата сред студентите достига 7 на сто.

В Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия безработицата сред студентите е под 1 на сто, сочат още данните на Евростат.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК