Служебният кабинет изработва закон за приемане на еврото (ОБНОВЕНА)

Пеканов: Нашата цел е всички процеси да продължат без забавяния и спирания

31.08.2022 | 12:30 Редактор: Петя Кръстева

Oрганизацията на предсрочните избори беше основна тема и на редовното заседание на служебния кабинет. Премиерът Гълъб Донев призова партиите да си търсят предизборни опоненти извън воденето от него правителство.

С протест под прозорците на служебната власт започна правителственото заседание. Протестиращите поискаха оставката на енергийния министър и прекратяване на преговорите с "Газпром".

И докато отвън се протестираше срещу проруската политика, зад вратите на министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев поиска партиите да не трупат политически дивиденти на гърба на служебното правителство.

"Както всички забелязваме, предизборната кампания започна далеч преди официалния ѝ старт. За съжаление, има фактори, които възприемат нас като противник в тази кампания, искат да извлекат някакви съмнителни ползи на наш гръб. Нека припомня, че служебното правителство няма да участва в изборите, поради което е логично да се търсят опоненти другаде", заяви Донев.

След заседанието на министрите, вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че България е подала първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което е за проекти в размер на 1,3 милиарда евро и отрече парите да отидат за пълнене на дупката в държавната хазна.

"Тези пари са определени за дадени инвестиционни проекти и за дадените ведомства – това е правилният подход", твърди той. 

Пеканов допълни, че е създадена и координационната група за въвеждане на еврото през 2024 г.

"Нашата цел е всички тези процеси, които вече са стартирали, да продължат да се случват без забавяния, без спирания. Има приет национален план за приемане на еврото, там е заложено като дата 2024 г. Присъединяването на България към Еврозоната ще донесе ползи – имиджови, отпадане на разходи, ще повиши доверието и инвестиционния климат", каза Пеканов.

Следващото редовно Народно събрание, че има задължението да разгледа и Закона за приемане на европейската валута, който подготвя служебният кабинет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК