Фандъкова: Сметките за парно ще бъдат коригирани, ощетените ще си получат парите

Според Кремен Георгиев "Топлофикация" няма интерес да начислява по-голям ДДС

30.08.2022 | 13:40 Редактор: Ваня Кузманова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща преизчисление на изравнителните сметки на "Топлофикация-София", ако не са съобразени с намалението на данък добавена стойност. Подробности се очакват до края на деня от топлофикационното дружество. 

Фандъкова все още очаква от "Топлофикация" да обясни откога се начислява 9% ДДС върху сметките за парно. 

"Някои сметки ще бъдат преизчислени, така както са казали от Министерството на финансите. Ще бъдат коригирани сметките на всички, които са "ощетени" и хората ще си получат по съответен начин средствата", заяви Фандъкова.  

Все още не е ясно колко граждани са засегнати от грешки при изравняването на сметки за парно за миналия отоплителен сезон. 

Според юриста Йордан Костов, ако се установят грешки, "Топлофикация" трябва да издаде нови фактури. "Трябва да се анулират старите фактури и да се издадат наново", каза той. 

Министерството на финансите излезе със становище, че може сумите да се приспаднат чрез кредитни известия. Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев, "Топлофикация" няма интерес да начислява по-голям ДДС.  

"Указание към топлофикациите все още няма. Този, който има да получава пари, ще му бъде издадено кредитно известие с 20% ДДС, защото толкова е платил преди време. А този, който тепърва има да доплаща, неговото дебитно известие ще бъде с 9% ДДС", поясни Георгиев.  

Гражданите могат да подават жалби до топлинните счетоводители за неправомерно начислени сметки в срок до 31 август. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК