Партиите са готови за преговори след изборите, но с условия

Според Николай Хаджигенов следващите избори ще са след януари догодина

28.08.2022 | 18:50 Редактор: Ваня Кузманова

В навечерието на предизборната кампания партиите усилено регистрират своите листи в избирателните райони. Всички са единодушни - след изборите ще има управленска коалиция, но отделните формации вече имат червени линии, които няма да прекрачат при преговорите. 

От "Продължаваме промяната" са готови за нова коалиция след изборите, но с познатите партньори. Коалиране с ГЕРБ обаче е невъзможно, категоричен е бившият премиер Кирил Петков. 

"Ние, "Демократична България", БСП, но няма да направим безпринципни коалиции, няма да има Евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали от Щатите, откъдето искат да ни се обаждат. Този тип компромиси няма да бъдат направени. Никой не ми се обажда и не ни се обаждат, защото знаят, че "Продължаваме промяната" защитава българския интерес и никой не може да ни повлияе", заяви Петков. 

А след над половин година във властта от "Продължаваме промяната" са си извадили урок.

"Урокът е, че не трябва да имате троянски кон в коалицията, защото ако имате троянски кон в коалицията не можете да постигнете нещата, които искате. Затова в момента всички трябва да се фокусираме, да се мобилизираме за да имаме над 121 депутата, независими от задкулисието", допълни бившият премиер.  

Готови да управляват са и от ГЕРБ, но без участие на "Продължаваме промяната" във властта. Партията днес регистрира листите си за вота в София.

"Техният основен приоритет е да вкарат Бойко Борисов в затвора. Нашият основен приоритет е да изведем България от кризата в момента. Мисля, че това са доста различни приоритети и всеки ще работи по своите. Аз не се съмнявам, че те ще изпълняват това, което казват", посочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Не приемат и връщането на левицата във властта. 

"Тяхната визия е, че задължително и при всички случай БСП трябва да е в управлението. Това се разминава драматично с нашите виждания. Ще представим средносрочна и дългосрочна програма за управление. Очакваме вместо да се надприказваме, останалите субекти да направят същото и да видим къде са нашите разлики, за да можем да мислим за някакви компромиси", допълни Биков.  

Листата на ИТН в Пловдив повежда бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов. Партията също е склонна да преговаря след вота. 

"С всички, който е готов да застане зад интереса на народа и е готов да спазва закона. Не мога да предричам кой и как ще влезе в такава коалиция. 

В изборите обаче няма да участва формацията "Ние идваме!". Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще изтеглят документите, внесени в Централната избирателна комисия, а мотивът е липсата на общ демократичен фронт за промяна, правосъдна реформа и модернизация. 

"Политически и партиен егоизъм. Видяхме го в ИТН, "Демократична България", частично в "Промяната". Сега ще го видим отново на тези избори. Ново правителство е възможно единствено в хипотезата "Промяната" и ГЕРБ. Тогава ще има чутовни въстания.  Площадът, който повече от "променливите" гледаха по телевизора, ще им се види детска мечта. 

Според Николай Хаджигенов следващите избори ще са след януари догодина. 

 Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК