Глад за IT преподаватели, заплащането в училищата е твърде ниско

Учителите по информатика без съмнение в момента са най-търсени

28.08.2022 | 14:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

Младите специалисти в IT сферата се оказват дефицит. За това сигнализираха директори на училища, които не могат да намерят учители по информатика. Лия Ангелова е една от малкото, решили да се посветят изцяло на професията.

Директорът на едно от столичните училища смята, че проблемът с намирането на преподаватели по информатика е заради 3 пъти по-ниското заплащане в сферата на образованието.

"Учителите по информатика без съмнение в момента са най-търсените. Бих казал, че е невероятен късмет да се попадне на един кандидат, а почти се равнява на шестица от тотото да намерим много добър кандидат", твърди Диян Стаматов.

Лия Ангелова е един от малкото IT специалисти, който от 2 години преподава в частна школа по програмиране за деца. Започва работа още като студент. Успоредно с това преподава и в училище по информатика.

"Започнах работата си в училище миналата година, обожавам работата си, идвам и тук. Ходя в училище и преподавам от първи до четвърти клас. Винаги съм искала да се реализирам и в училище като учител, харесвала ми е тази идея и предпочетох да съчетая и двете неща", каза Лия.

Споделя, че намира мотивация заради любовта си към децата.

"Като любов към децата избрах да преподавам и в училище, не само в тази школа тук, защото обичам работата си, обичам работата с деца и като цяло всичко свързано с тях", обясни тя.

Разказва за тайната да задържи вниманието на децата в учебната стая.

"Децата преди всичко обичат играта и всеки един предмет, пречупен през играта. Зависи за каква възраст става въпрос и им става много интересен. Но не мога да не призная като учебен предмет най-трудна им е математиката и точните науки. Определено там се затрудняват повече и виждаме доста повече пропуски", посочи Лия.

Въпреки по-ниското заплащане в училищата, Лия не се отказва от любов към професията. Отправя апел и към други млади хора, насочили се към IT сферата.

"В училище има наистина нужда от много млади хора, млади кадри, които с любов да практикуват своята професия и да продължат това занимание с децата", добави тя.

Емануел Янкулов е управител на частната школа по роботика и програмиране. Казва, че липсата на кадри се оказва проблем и за тях.

"Непрекъснато търсим все повече кадри, специално в нашата академия. Непрекъснато търсим още и още, защото се развиваме и просто ни трябват още преподаватели", заяви Янкулов.

Според него решение има.

"Може би някакво решение на този проблем би било да се намали административната работа на преподавателите, да им се увеличи по някакъв начин заплащането, да бъдат мотивирани тези хора да преподават", смята той.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
бедни и богати
преди 1 година
Как така? Нали постоянно се хвалят, че увеличават учителските заплти? Колко години вече ги вдигат с по 20%? Само че, на хартия... Е, може в някое софийско училище и да получават по 1300-1400 лв, но това е по-скоро изключение. Парите си ги разделят разни чиновници по инспекторатите и министерството. Сигнализирай за неуместен коментар