Протест заради затворена дюнерджийница в София - 35 души останаха без работа

Теренът вече е общински, дори и след решение на съда, затова обектите там трябва да бъдат премахнати

25.08.2022 | 19:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

Една от най-старите дюнерджийници в София бе затворена, след като попадна в терен, отчужден от Общината. 35 души остават без работа, а тийнейджъри от "Красно село" излязоха на протест.

Преди 26 години Цветелина Затини и бившият ѝ съпруг наемат мястото и отварят закусвалня. Днес все още са съдружници, но преди два дни токът им е спрян и разбират, че постройката ще бъде съборена, заедно с още един магазин и казино. Решението е взето през 2019 година, за да може общината да ползва мястото, но собствениците твърдят, че се все още се води съдебно дело и могат да работят.

"Даваме препитание на 35 човека и съм потресена как общината не направи нищо, след като ги помолихме да ни дадат 3 месеца отсрочка за персонала, оставаха го без доходи, без нищо", заяви Цветелина Затини.

Драган Станчев идва за баничка, но разбира, че закусвалнята вече е затворена. Той казва, че постоянно е ходил там, но вече е затворено и няма да работят.

Цветелина е принудена да върне стотици килограми месо и други продукти, след като общината отказва да направи компромис и да им даде време. Bulgaria ON AIR се опита да се свърже и с районния кмет на "Красно село" Росина Станиславова, но тя не отговори на обажданията. От пресцентъра на района предадоха нейните извинения към екипа ни, че не може да се срещне с нас, заради неотложни срещи в Столичната община.

Във Facebook Станиславова обяснява, че теренът вече е общински, дори и след решение на съда. Затова обектите там трябва да бъдат премахнати. За отчуждаването на този обект общината ще плати 500 лева на собствениците. За сравнение - парите, които общината прибира от една централна маса на пазара в съседство всеки месец, са най-малко 300 лева.

Сега наемателите в лицето на Цветелина ще опитат отново да разговарят с районния кмет, за да ползват обекта, докато намерят ново място.

"Когато строяха метрото, беше много тежко, на загуба сме работили 3 години, не сме оставали персонала си никога. Също така имаме персонал, който толкова отдавна работи, че и децата им работят при нас. Имат малки деца, имат ученици, на които им предстои училище и просто е грехота да ги оставят без доходи", смята Цветелина.

Съдебните дела за имота вече са 3, но не е ясно кога ще има решения.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Габриел Галчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Касови бележки???
преди 1 година
Смешни доводи. Какъв е проблема да се наемат помещение отсреща? Ако не могат и след като майсторите са много добри, какво ги спира да си намерят работа!? Цяла България трябва да бъде занимавана с 35 човека със съмнително договори, доходи, търговска дейност и неплащане на данъци. *** на такива мошеници!!! Сигнализирай за неуместен коментар