Маските паднаха, може да приравнят коронавируса към грипа

Здравната система е готова за нова Ковид вълна

25.08.2022 | 13:58 Редактор: Петя Кръстева

Отмениха задължителното носене на маски в градския транспорт. Причината за разхлабването на мерките е драстичният спад в броя на новозаразените с коронавирус. Въпреки облекчаването на противоепидемичните мерки,  здравната система е готова за нова вълна.

"Запазихме интензивните легла за всички болници, което е най-важно. Ще се стремим да подсигурим здравната система, да разтоварим населението", коментира здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Вирусолози смятат, че е възможно скоро коронавирусът да се приравни към грипа, но това не означава, че напълно ще изчезне.  Те твърдят, че Ковид все още е два пъти по-смъртоносен.

"Ендемичен не бива да се бърка с думата на английски "end". Tова че е ендемично, означава, че разпространението е сезонно на определени места по земното кълбо, но в никакъв случай не е край", категорична е доц. Любомира Гломб от Центъра по заразни и паразитни болести. 

Експертите съветват маските да продължат да се носят.

"Маските падат като задължение, но ако някой се притеснява, че може да бъде заразен или самият той да е заразен за останалите от обществото, никой няма да го спре да я носи, дори е препоръчително", обобщи Гломб.

Маските остават задължителни в болници, аптеки, оптики и социални домове.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.
 
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година