Здравният министър: Няма ранени мигранти в Бургас, подобрихме Спешната помощ

Асен Меджидиев: Изпратихме екипи, които да помогнат до края на сезона в нашите курорти

25.08.2022 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че няма настанени в болница или пострадали мигранти след ужасния инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицейски служители.

"Основната ни задача беше подобряване на Спешната помощ. Първото, което направихме, е да пуснем допълнителни 4 центъра за по-бързо пристигане на екипите в София. Видях ситуацията и по морето. Веднага реагирахме с изпращането на екипи, които да помогнат до края на сезона в нашите курорти. Заминаха 8 лекари, подсигурили сме денонощни екипи на 3 места", каза още министърът на здравеопазването.

По думите на Меджидиев основната цел е била да подсигурят денонощно присъствие в пунктовете за спешна медицинска помощ. 

"Преди пунктът се затваряше, когато екипът тръгнеше на адрес. За следващия сезон правим проект да се подсигури по-адекватна помощ в курортите, тъй като населеността там през летните месеци се увеличава около 10 пъти", посочи здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос относно актуалната Ковид обстановка, здравният министър каза, че в момента ситуацията е овладяна, което позволява и разхлабването на противоепидемичните мерки.

Министър Меджидиев съобщи още, че вчера е подписан Анексът към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, което позволява лечебните заведения да сключват договори за толкова легла, с колкото са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой легла в болниците.

"Реално всички желания на лекарското съсловие, и това, което е полезно за пациентите, бяха постигнати. Запазвайки леглата за интензивните болници, направихме най-важното – да имаме готовност на системата за реакция при евентуални по-тежки Ковид вълни“, уточни министърът.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК