Над 7700 зрелостници се явяват на поправителната матура по БЕЛ

За втория зрелостен изпит в петък се очаква да се явят над две хиляди младежи

25.08.2022 | 08:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Над 7700 зрелостници се явяват на поправителната матура по БЕЛ

Над 7700 зрелостници ще се явят на днешната първа матура от поправителната сесия. Тя е по български език и литература.

Зрелостният изпит започна в 8:30 тази сутрин и на него се явяват младежи, които или не са били допуснати на минали сесии, или са го пропуснали, или пък са получили слаба оценка при предишно явяване.  

]Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30. Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово Просветното министерство създаде нова организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в Професионалната гимназия "Христо Смирненски", която беше наводнена. 18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по български език и литература в гимназия "Братя Евлоги и Христо Георгиеви", а шестима ще се явят на втора матура по биология в училище "Васил Левски".  

За втория зрелостен изпит в петък се очаква да се явят над две хиляди младежи. Те избират между 24 предмета. Матурите по желание ще се проведат на 29 август и за там са подали заявления близо хиляда души, като изборът е между 15 предмета, съобщи БНР.

Държавните зрелостни изпита са общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и над хиляда и 600 зали. Близо 14 000 са подадените заявления. Ангажирани за почти три хиляди квестори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК