17-годишен пилот чупи 2 рекорда на Гинес за летене със свръхлек самолет

Мак Ръдърфорд успял да обиколи 52 държави

24.08.2022 | 14:22 Редактор: Ирена Бакърджиева

Часове ни делят от нов световен рекорд в авиацията. 17-годишният Мак Ръдърфорд ще кацне до час на летище София-Запад край Кондофрей.

2 световни рекорда се очаква да бъдат счупени до броени минути на летище София-Запад. Това са рекордите "Най-млад пилот, обиколил света със свръхлек самолет" и "Най-млад пилот, обиколил света с малък самолет".

Семейство Ръдърфорд кацна преди броени минути със самолета от Румъния на летището в Кондофей, където тече специална организация за посрещането на Мак Ръдърфорд. Ще му бъдат връчени и двата плакета от Рекордите на Гинес за подобрените днес рекорди.

Той е на 17 години и успя от март до днес да обиколи 52 държави. Това не мина без предизвикателства и препятствия. Наложи се да преспи на самотен остров, не му беше разрешено да мине през Китай със заплахата, че може да бъде обстрелван. Премина и през пясъчни бури и много други предизвикателства. 

По-рано преди няколко месеца сестрата на Мак Ръдърфорд - Зара, която вече е на 20 години, подобри първия рекорд за "Най-млад пилот, обиколил света със свръхлек самолет", който днес ще бъде минат от нейния брат.

"Докато летеше, постоянно се стараех да сме в контакт и да му помагам. Родителите ни му се обаждаха всеки ден и аз се включвах в тези разговори. Давах му съвети за маршрута, за полета, така че да съм му полезна", каза Зара.

След 5-месечен полет, очакваме Мак Ръдърфорд да кацне на летище София-Запад край Кондофрей и да бъде подобрен не 1, а цели 2 рекорда на Гинес. Има малко забавяне заради лошото време над Балканите. Свръхлекият самолет се справя трудно с облаците и силните ветрове. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК