Шофьорът, провокирал инцидента в Скравена, е с отрицателна проба за алкохол

От решаващо значение за пътната безопасност са поведението и уменията на водачите

24.08.2022 | 13:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остава тежко състоянието на двама от ранените при катастрофата между джип и цистерна край село Скравена. При инцидента пострадаха 7 души, сред които и две деца.

Възрастният мъж, който остава на лечение в Пирогов, е в критично състояние. Той е шофирал джипа от катастрофата и е директор на онкологията във Враца.

"Той е с една голяма политравма на всички органи, необходимо му е време", заяви изпълнителният директор на Пирогов - д-р Валентин Димитров.

В Пирогов са настанени и двете деца, пострадали при катастрофата. Едното от тях остава с опасност за живота.

"На командно дишане е, в критично състояние е, колегите правят всичко възможно. Състоянието на другото дете се подобрява. То вече е адекватно и в съзнание, има травми, но те не застрашават живота му, настанено е в детско отделение и лекарите очакват бързо да се възстанови", твърди д-р Димитров.

Районната прокуратура в Ботевград е започнала разследване на тежката катастрофа. Пробата за алкохол на шофьора на камиона е отрицателна.

"В движението всичко е свързано, не може да абсолютизираме една причина", каза съветникът на министъра на вътрешните работи Алекси Кесяков.

От решаващо значение за пътната безопасност обаче са поведението и уменията на шофьорите.

"За да има 30 жертви за седмица, войната е с манталитета, липсата на дисциплина, толерантност, възпитание", смята актрисата Гергана Стоянова.

Тя е и гласът на българската Джи Пи Ес навигация в Google и предложи в нея да бъдат добавени предупредителни изрази, които да се чуват при превишаване на скоростта.

"Намали скоростта, твоите близки те очакват!" или "Ако не мислиш за чуждите деца, помисли за своето!", са нейните идеи.

"Самоконтролът е много важен, не само външен контрол. Трябва да спазваме правилата", посочи Кесяков.

У нас броят на катастрофите остава над средния за Европа.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК