Политолог: Коалиция между ДБ, "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС е невъзможна

"Възможно е избирателната активност да бъде съизмерима с ноемврийската", прогнозира Милен Любенов

24.08.2022 | 08:36 Редактор: Петя Кръстева
Политолог: Коалиция между ДБ,

Електоралният корпус на която и да е политическа партия много трудно може да бъде разширен, заяви политологът Милен Любенов. Според него това е валидно както за старите, така и за новите партии.

По думите му, ако все пак се стигне до електорално преобръщане за някоя от партиите, то това ще се дължи изцяло на предизборната кампания. Според него е възможно избирателната активност да бъде съизмерима с ноемврийската.

Любенов вижда няколко разделителни линии, върху които ще се акцентира в кампанията – сред тях са темата за корупцията, газът и външнополитическата ориентация на страната, а също и социалната политика.

"Между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" като че ли има определено разпределение на ролите. "Продължаваме промяната" оставя ДБ да бъде активна на това поле, свързано с темата за газа и протестите, докато тя се ориентира повече към центристкия избирател. Целта е да не отнемат от десния избирател, а да разширят", смята Любенов.

Любенов подчерта, че ГЕРБ също се опитва да привлече допълнителни десни гласове в евроатлантическия спектър, но построяването на транзитния "Турски поток" за приятелите на Путин в Сърбия и Унгария ги прави "много уязвими", съобщи БНР.

Политологът изключва възможността за коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с ГЕРБ и ДПС, защото "това на практика ще означава разбиране на тези две партии" и трудно ще бъде възприето от избирателите. 

Милен Любенов очерта два блока – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, и от друга страна съюз между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Това ще бъде коалиция на задкулисието и българската олигархия, която търси реванш, след като миналата година беше ударена тежко на парламентарните избори през ноември", обобщи той. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 1 година
А ДБ изобщо не са за парламента, да си ходят у дома най-добре и да спрат да се занимават с политика, най-добре ще е Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Калина
преди 1 година
Наближат ли изборите оше малко, ДБ скачат на силните на деня и ще се продадат на всеки, които им даде дори малка надежда за управленски постове Сигнализирай за неуместен коментар