ИРУР: Промените в работата на борсата може да предизвикат хаос на пазара на електрическа енергия

Експертите настояват оценка на "риск параметър" да се прави 7, а не през 30 дни

20.08.2022 | 12:18 Редактор: Петя Кръстева
ИРУР: Промените в работата на борсата може да предизвикат хаос на пазара на електрическа енергия

Eфектът от предложения от Koмисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Проект за изменение и допълнение на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия ще бъде негативен за търговските участници. Това се посочва в становище на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/ до КЕВР в рамките на общественото обсъждане на предложените промени, които са по искане на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД.

Според становището чрез промените се цели  БНЕБ да свали административния си риск и да го прехвърли изцяло на търговските участници – без дори да намали таксите, които събира. Тези промени ще се отразят и на крайните потребители на електрическа енергия, водейки до допълнително увеличаване на цената на живота за всеки гражданин.

ИРУР би подкрепил предложение, с което "БНЕБ" ЕАД да коригира и изчисти кривите на "търсене и предлагане", за да бъдат реални с цените на пазара, защото при сегашната ситуация не е възможно да се постигне прогнозируемост и яснота на офертите. Наложително е КЕВР да даде указания на "БНЕБ" ЕАД за въвеждането на реномирана европейска клирингова къща. По този начин  всички търговски участници ще бъдат равнопоставени.

ИРУР настоява и за преразглеждане на "риск параметъра" на търговските участници, като оценка за него да се прави на 7 дни, а не през 30 дни, каквато е практиката сега. По този начин ще се постигне адекватност и съразмерност между действително търгуваните количества електрическа енергия и размера на предоставените обезпечения от страна на търговските участници.

До въвеждането на клирингова къща предлагат "БНЕБ" ЕАД да стане страна и при по-дългосрочните сделки, каквато беше преди. Това би било реална гаранция за търговските участници, които към настоящия момент са абсолютно необезпечени. Така ще се постигне положителен ефект, защото ще се стимулира дългосрочното търсене и предлагане на електрическа енергия. Подобна мярка би засилила доверието в българския борсов пазар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК