По-скъп ток с 5%, ако КЕВР измени Правилата за търговия с електроенергия

Въвеждане на 15-минутен интервал за сетълмент, няма да доведе до "енергийни доставки при минимални разходи"

14.08.2022 | 11:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
По-скъп ток с 5%, ако КЕВР измени Правилата за търговия с електроенергия

Предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране изменения на Правилата за търговия с електрическа енергия ще затруднят функционирането на балансиращия български енергиен пазар. Изчисленията на Института за развитие и управление на ресурсите показват, че предложението на КЕВР за въвеждане на 15-минутен интервал за сетълмент, няма да доведе до "енергийни доставки при минимални разходи", а ще ощети бизнес потребителите с поне 5% по-скъп ток.

Като сигнал за неблагоприятното въздействие на тази промяна са действията на част от координаторите, които вече са изпратили допълнителни споразумения към клиентите си с увеличение на цените заради очакваното въвеждане на 15 минутния сетълмент от 01.10.2022 г, информира Институтът за развитие и управление на ресурсите.

Институтът за развитие и управление на ресурсите счита, че България трябва да се възползва от възможността за дерогация, която е налична до 2024 г. В противен случай предложените от КЕВР промени, по-конкретно 15-минутния сетълмент, ще предизвикат допълнително поскъпване на цената на живота за всеки един български гражданин. Трябва да се има предвид и факта, че 7-ма година страната ни няма клирингова къща, което оскъпява и води до огромен риск както за борсовият оператор, така и за ползвателите.

Снимка: 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК