fallback

Посланикът на Китай у нас: Няма да се откажем от използването на сила, ако се наложи

Визитата на Нанси Пелоси представлява сериозна политическа провокация, подчерта Н. Пр. Дун Сяодзюн

18.08.2022 | 21:58 Автор: Елеонора Танева

Визитата на Нанси Пелоси представлява сериозна политическа провокация, целяща повишаване на нивото на официалните контакти между Съединените щати и Тайван, което е злонамерено и има сериозни последици. Това заяви посланикът на Китай в България Негово Превъзходителство господин Дун Сяодзюн на пресконференция в София.

Според него председателят на долната камара на Конгреса на САЩ е игнорирала предупрежденията на Китай и с действията си е сложила петно върху репутацията на своята държава. Дун добави, че управляващата партия в Тайван е записала в своята платформа, че ще работи за независимост на острова и посещението на Пелоси е изпратило "силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че Съединените щати са на тяхна страна".

Посланикът на Китай подчерта, че неговата страна веднага е реагира - предприети са редица мерки - провеждане на военни учения около острова, наложени са санкции срещу Пелоси и са преустановени сътрудничеството и обмена между Китай и САЩ в някои области, пише БТА.

"Китай ще се стреми най-искрено и с всички усилия към мирно обединение, но същевременно не се ангажира да се откаже от използването на сила и си запазва възможността да предприеме всички необходими мерки. Употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства", уточни посланик Дун Сяодзюн.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback