Очаква се и последните пострадали от "Тракия" скоро да бъдат транспортирани до Сърбия

Според лекарите за по-бързото възстановяване на децата ще помогне, ако са в родната си страна

18.08.2022 | 19:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Двете деца, пострадали при катастрофата на АМ "Тракия", бяха транспортирани в Сърбия. По-рано днес два медицински хеликоптера, изпратени от западната ни съседка, ги върнаха в родината им.

По-рано днес на летище София на Терминал 1 кацнаха двата сръбски хеликоптера, които качиха двете най-тежко пострадали деца при катастрофата със сръбския автобус на АМ "Тракия". Лечението на двете деца ще продължи, но на сръбска територия.

"Буквално сега се разчувствах на изпращането им, тъй като състоянието на децата наистина е по-добро. Не мога да кажа, че са напълно оздравели, но не са в критично състояние", заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Според лекарите за по-бързото възстановяване на децата ще помогне, ако са в родната си страна.

"Никакъв натиск не е имало от сръбската страна децата да бъдат отвеждани. Министърът на здравеопазването в Сърбия каза, че когато ние преценим, тогава ще бъдат преведени децата, ще се чувстват по добре на тяхна територия", допълни той.

Още трима от пострадалите в тежкия инцидент се лекуват в болницата в Стара Загора, всички те са в стабилно състояние.

"Продължаваме да сме в ежедневна връзка по няколко пъти на ден с г-жа Славича Панич, с която продължаваме да следим случая с оставащите в болницата в Стара Загора - мъж с ампутиран крайник и още три деца и двама възрастни, които всъщност са техните родители", каза Христина Биджеранова от дирекция "Ситуационен център".

Очаква се и последните пострадали да бъдат изписани и транспортирани до Сърбия. Министърът на здравеопазването благодари за бързата и адекватна реакция от страна на българските медици.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Горките хорица...дано всички се възстановят... Сигнализирай за неуместен коментар