Тежко ранените при катастрофата деца отлетяха за Сърбия

"Няма опасност за живота им", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев

18.08.2022 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Тежко ранените при катастрофата деца отлетяха за Сърбия

Състоянието на двете деца, които пострадаха при инцидента на АМ "Тракия", и впоследствие бяха приведени от старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", вече е стабилно, транспортабилни са и прогнозите са добри. Екипите на "Пирогов" са положили всички необходими медицински грижи, което направи възможно да бъде организирано транспортирането на децата до Сърбия по въздух.

Още на 15 август здравният министър д-р Меджидиев и сръбският му колега д-р Златибор Лончар са обсъдили, че децата ще бъдат транспортирани, едва когато състоянието им го позволява, като преценката за това ще бъде на българските специалисти, полагащи грижи за тях. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг.

"След като колегите от "Пирогов" извършиха всички необходими медицински интервенции, в т.ч. и няколко операции, а в рамките на последните два дни наблюдавахме подобряване на състоянието на децата, беше взето решението, че транспортирането може да се осъществи с хеликоптери, на борда на които има и реанимационни екипи. Отчетохме и факта, че децата ще се чувстват по-добре и възстановяването ще е по-лесно там, където са семействата и близките им“, коментира министър Меджидиев.

Той уточни, че се очаква хеликоптерите да кацнат в Белград към 12.30 ч..

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК