Доц. Кунчев: В 90% от случаите болните от Ковид-19 са активно заразни до 5 ден

Новите мерки ще бъдат актуализирани всяка седмица при нужда

16.08.2022 | 20:22 Редактор: Петя Кръстева

Заради по-лекото протичане на Ковид-19 здравните власти решиха, че карантината за заболелите се намалява на 7 дни, а за контактни - на 5.

"След преценка на практиките в Европейския съюз , но също и в Щатите, Канада, Австралия и най-вече на база на установения лек спад в данните, който е около 12%, решихме, че налаганата изолация за болните може да бъде намален", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доменика Ангелова споделя, че не се притеснява от новите мерки. 

"Карантината трябва да бъде намалена, защото този тип коронавирус е много заразен, но не е така опасен. Аз лично го преживях, след като съм се ваксиниранала. Просто минава като един грип", коментира тя.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че световната статистика сочи, че човек е активно заразен и опасен за околните в над 90% от случаите до петия ден.

Новите мерки влизат в сила от утре и ще бъдат актуализирани всяка седмица при нужда.

"Мерките са оправдани, макар и малка, това е първа стъпка по отношение на постепенното разхлабване на мерките, което ще продължи", подчерта Кунчев. Остава изискването за носене на маски в аптеки, здравни заведения и градския транспорт.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК