Синдикати: Във ВМЗ - Сопот има масови назначения с рекордни възнаграждения

Същевременно производителността на завода е намаляла през последните месеци

16.08.2022 | 16:25 Редактор: Петя Кръстева
Синдикати: Във ВМЗ - Сопот има масови назначения  с рекордни възнаграждения

Значително е намаляла производителността във "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ - Сопот)през последните месеци. Това заявиха представителите на двете синдикални организации в предприятието – КТ "Подкрепа" и КНСБ пред министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Спешната среща бе поискана от синдикалистите, които са притеснени за бъдещето на предприятието и заплатите на работещите  в него.

От синдикатите твърдят, че се наблюдават масови назначения в администрацията на завода, вместо да се подсилва производството. Според тях някои от новоназначените взимат рекордни месечни възнаграждения, по непотвърдена информация в договорите им са записани клаузи за сериозни обезщетения в случай на освобождаване. Същевременно дългогодишни служители са подложени на натиск да напуснат предприятието. Сред тях е директорът "Човешки ресурси", която от 42 г. работи във ВМЗ, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

„Фактите, които споделяте са много притеснителни. Искам да ви уверя, че като човек, чиято биография е свързана с ВМЗ, няма да допусна предприятието и хората в него да бъдат заплашени“, категоричен бе министър Стоянов.

Той подчерта, че до него също достигат сигнали за нелогични действия в управлението на стратегическото предприятие, но за него е важно да се запознае с цялата информация преди да предложи решения.

'Уверявам ви, че ще направим всичко, за да гарантираме стабилността на дружеството", категоричен бе икономическият министър. Стоянов потвърди, че договореното увеличение с 20% на заплатите на трудещите се във ВМЗ ще бъде запазено.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК