В Бургаско скочиха заради цената на водата: Не ни броят за живи, гумен печат на ВиК сме

Изпълнителният директор на ВиК Бургас каза, че поскъпването е можело да стане поетапно

15.08.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Областният управител на Бургас предлага да се преразгледа инвестиционната програма на ВиК дружеството в града, с цел да се намали драстичният скок на цената на водата в региона с почти 60%. Това стана по време на извънредно заседание на ВиК Асоциацията, в която участват кметовете на общините в областта.

До 5 септември директорът на ВиК-Бургас ще представи на кметовете и областния управител променения формат на бизнес плана и предложение за по-ниска цена на водата.

В извънредното заседание участваха почти всички морски кметове в областта. Заповедта на КЕВР за новата по-висока цена се обжалва от кметовете на Бургас, Созопол и Поморие.

"Тази Асоциация е безсмислена. Нас никой не ни брои за живи, защото имаме някакви 4%, тоест ние сме гуменият печат на ВиК да си узаконява глупостите, които прави. Да се промени закона за водите и ВиК-тата да станат общински. Довеждащите водопроводи до населените места да останат във водните дружества. Ние да плащаме само тази вода, която е влязла в населеното място", каза кметът на Поморие - Иван Алексиев.

"Ние осъзнаваме, че трябва да се прави някакво повишение, защото всичко около нас е скочило, но то трябва да е в рамките на разумното, нормалното, освен това няма приложена инвестиционна програма за целия 5-годишен период", подчерта кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Освен за курортните селища и туристическият бранш, новата цена на водата ще бъде непосилна за хората от най-бедната община в региона - Малко Търново, където живеят предимно възрастни хора.

"Хората не могат да си позволят да плащат такива цифри. Нас ни спасява само това, че нямаме пречиствателна станция и цената ще бъде по-ниска, отколкото в града", категоричен е кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Изпълнителният директор на ВиК Бургас каза, че ако инвестиционната програма е била приета от Комисията за енергийно и водно регулиране в началото на годината, поскъпването на водата в областта е можело да стене и поетапно.

"Всички материали се вдигнаха много, както и електроенергията. А ние и финансираме мащабен европейски ВиК проект. Всички тези натрупани фактори водят до тази цена. Няма вариант да е по-ниска, има вариант да е по-висока", отсече изпълнителният директор на дружеството на ВиК - Бургас Ганчо Тенев.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК