Хотелиери са в шок от високите цени на водата: Бизнесът е притиснат до стената

Увеличението от 1 август е 60%

04.08.2022 | 17:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Хотелиери в Слънчев бряг "скочиха" срещу новата цена на водата в Бургас, която от 1 август е увеличена с 60%. В първия си коментар пред камера от ВиК дружеството в града заяви, че повишението на цената е неизбежно. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране вече се обжалва пред Административния съд в София.

"Водата е наистина увеличена 60%, ние ще обжалваме това решение, няма как ние да увеличим нашата цена, тъй като цените ни са фиксирани вече и ние не можем да обслужим по никакъв начин всичките си разходи", каза хотелиерът в курорта Стоил Далевски.

"Наистина, разберете, бизнесът е притиснат до стената. Ние разбираме, че ВиК дружествата трябва да увеличат капиталовите си инвестиции, за да избегнат загубите на питейна вода, но не това е начинът според нас", заяви хотелиерът Александър Александров.

От ВиК Бургас са категорични, че няма вариант за понижаване на цената.

"Аз, като изпълнителен директор на дружеството, мисля, че няма. Сега ако някой отреже някоя от инвестициите, което е почти невъзможно, защото имаме европейски проект, който трябва да довършим, както и други проекти, заложени по договор с Асоциацията. Няма как да се направят инвестиции без цена", твърди изпълнителният директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев.

Кметовете на Бургас и Поморие вече са подали жалба до Административния съд в София срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Те искат от жителите на нашите общини с увеличението да си гарантират бъдещи инвестиции, ами, това не е коректно", смята кметът на Поморие Иван Алексиев.

Притеснени са и битовите потребители, които ще плащат почти тройни сметки 

"Не ми се изчислява сега точно колко е. Ами, максимално да беше до 15% увеличението, а то е доста чувствително", каза пенсионерката Минка Ванева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Подавайте жалби до дупка...няма на гърба на обикновения човек да се избиват крадени пари по проекти. Сигнализирай за неуместен коментар