В Бургас вече плащат рекордно скъпа вода, кметът иска преразглеждане на решението на КЕВР

Димитър Николов реагира остро в социалните мрежи

01.08.2022 | 17:42 Редактор: Искра Ангелова

Водата в Бургас поскъпва от днес с рекордните 60%. От ВиК дружеството обявиха, че драстичният скок се налага заради скока на електроенергията, както и за де се формират приходи за инвестиционната програма на ВиК дружеството за следващите 4 години. 

Кметът на Бургас - Димитър Николов, реагира остро в социалните мрежи обяви, че ще иска преразглеждане на решението на КЕВР.

В ресторант в Бургас вече изчисляват с колко ще скочат разходите за вода, но не предвиждат да вдигат цените в разгара на сезона.

"На нашите клиенти доходите не са се увеличили. Те също страдат от високи сметки на ток, вода и всякакви други разходи, свързани с инфлацията, така че ние ще се опитаме да не ги натоварваме с вдигането на цените, но ножицата при нас се затваря, печалбата става все по-малка и става все по- трудно да издържаме нашия бизнес", сподели собственикът на верига от ресторанти по морето Димитър Найденов.

"Няма как при инфлация 30-40% - ние да вдигнем цените с 30-40%, не е рентабилно за хората, които трябва да дойдат и да почиват, така че гледаме да спестим от други разходи, затова някой път ще бъде и за сметка за съкращение на персонал, ако трябва, но реално не може крайният клиент винаги да плаща", категоричен е хотелиерът Манол Тодоров.

Кметът на Бургас реагира остро във Facebook, като заяви, че решението на КЕВР за поскъпването на водата с близо 60% е шокиращо. От общината ще настояват за преразглеждане на решението и коригирането на цените.

От областната управа обаче заявиха, че всички кметове са били информирани за предстоящото увеличение.

"Общинските съвети разгледаха този бизнес план. Бяха упълномощили представители своите общини на общините, който на заседания на Асоциацията през месец април беше приет единодушно, включително и от община Бургас, която сега изразява по-различно становище. Беше необходимо да се осигури собствено финансиране на ВиК оператора. Дружеството тегли кредити за самоучастие и това естествено се отрази на цената на водата", поясни областният управител на Бургас - Стойко Танков.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Николова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК