Василев: В ИТН играят за който им плати, БСП не допусна крупни олигарси да са на държавна хранилка

"Промяната" е готова да бъде и опозиция - "Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай"

15.08.2022 | 11:11 Редактор: Елеонора Танева
Василев: В ИТН играят за който им плати, БСП не допусна крупни олигарси да са на държавна хранилка

Решението България да не плаща в рубли за руски газ е икономическо, а не политическо. Това заяви бившият финансов министър Асен Василев в интервю пред DW.

"Проблемът е, че ние трябваше да плащаме не на Газпром, а на руска банка посредник, която след това да превалутира плащането в рубли според курс, определен без наше съгласие, и после да ги преведе на Газпром, като чак тогава плащането се счита за направено. Това е процес, върху който нямаме контрол и поискахме гаранция, че няма да изпаднем в състояние, в което сме си превели доларите или еврата на банката, но не сме получили газ. Те ни отговориха, че не могат да ни дадат такава гаранция", поясни Василев.

Той не изключва "Газпром" да предложи нова договорка на служебното правителство, различна от условията, поставени през април.

"Режимът на Путин използва газа като оръжие, а не като битова стока, която може да се търгува нормално", допълни бившият вицепремиер в кабинета "Петков".

Той коментира и работата на прокуратурата. По думите му много сигнали стигат до държавното обвинение, като тези за злоупотребите на "Капитан Андреево", и си остават замразени или завършват с отказ за дело. Бездействие имало и по разследването, по което арестуват беше Бойко Борисов.

"Това, което знам от г-н Рашков, е, че има дело от 400 страници с разпити на свидетели и доказателствен материал от институции и то е влязло в прокуратурата, но си стои там. Ако това не е достатъчно, за да се задейства, не знам какво трябваше да представим. Може би филмчета как си предават пари", коментира Василев.

Той подчерта смелостта на Рашков да арестува бившия премиер.

"Знаете ли колко хора в държавата продължават да се страхуват. В структури като МВР се изисква особена смелост, за да се опълчиш. И г-н Рашков показа, че нищо не може да го уплаши. Оттук нататък като правомощия и целесъобразност не съм компетентен да преценя, има си органи за това. Но не мисля, че такива действия трябва да се предприемат на база имиджов ефект, а на база има ли престъпление и има ли доказателства. Предполагам, че г-н Рашков е имал", добави съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Василев подчерта, че коалиция с ИТН повече не е възможна. 

"ИТН играят за който им плати. И оттук нататък аз не ги виждам да влязат в парламента. Нашата политика е системна и когато започнем да спираме кранчетата, спираме всички кранчета, независимо от политическата им разцветка... Поне по време на правителството ни крупни олигарси, които искат да крадат от държавната хранилка, БСП не допусна. Може би заради вътрешни борби са били отстранени, но истината е, че те не се бореха за обществени поръчки", каза още той.

И беше категоричен - "Продължаваме промяната", ако се наложи, ще бъде опозиция в парламента, но няма да напусне.

"Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай", заяви Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК