Йотова и Борисов критикуват кабинета "Петков", обвиняват го за кризата с цените на газа

Йотова предупреди, че ни очаква тежка зима

13.08.2022 | 19:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Вицепрезидентът Илияна Йотова с остри критики към предишното управление заради газовата криза. Йотова предупреди, че ни очаква тежка зима.

Тя остро разкритикува бившето правителство за енергийната криза и изрази съмнения относно договорените от тях танкери с втечнен газ от Съединените щати.

"България трябва да се замисли действително за дългосрочни договори, това е решението, а не с 1-2 танкера, които ги търсим по моретата и в крайна сметка ние като български граждани не разбираме не само къде са, не само колко са сигурни, но до този момент и никой не казва на каква цена са", заяви Йотова.

Отговорът и на бившите управляващи не закъсня. По думите на Кирил Петков въпреки обвиненията на служебния кабинет, интерконекторът с Гърция е факт и цената на газа ще бъде по-ниска.

"Цената ще бъде 4 пъти по-евтина, но само за количествата в гръцката връзка, да не се говори в общи фрази. Седемте танкета - условието е до 19 август да бъде решено от правителството дали ги купува, или не. Цената на тези танкери, когато ние ги договорихме, реално беше 30 долара под цената на европейския пазар. Това са фактите", твърди Кирил Петков.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче отговорност за кризата с цените носи правителството на Кирил Петков. Борисов критикува и действията на служебния кабинет, който одобри отпускането на 800 млн. лева заем на "Булгаргаз", за да се гарантират доставките на синьо гориво.

"Колкото и да я браните, промяната уби България. Перфектната буря ще дойде догодина. В същото време 800 млн. нов кредит, за да дотира газът. Кой ще върне и този кредит, при положение, че цената на КЕВР вчера е 298, в същото време измамниците играят търг на 320 лв.", смята Борисов.

Борисов посети торовия завод "Неохим" в Димитровград, който спря работа заради високата цена на газа. Предприятието вече е освободило 61 от 700-те служители.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК