Петков: Докато Борисов управлява ГЕРБ, не можем да направим каквато и да е коалиция

Все още не е ясно дали ''Продължаваме промяната'' и ДБ' ще се явят с общи листи на изборите

13.08.2022 | 19:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Все още не е ясно дали ''Продължаваме промяната'' и ''Демократична България'' ще се явят с общи листи на изборите на 2 октомври. Със сигурност обаче от ''Продължаваме промяната'' няма да се коалира с ГЕРБ, категоричен е лидерът на формацията Кирил Петков.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е категоричен – коалиция с ГЕРБ е невъзможна.

"Докато Борисов управлява ГЕРБ, ние не можем да направим каквато и да е коалиция с него. Дали другите партии ще бъдат толкова твърди, колкото нас, и да видим какви са политиките на тези политически партии", заяви Петков.

Сред евентуалните коалиционни партньори обаче остава "Демократична България".

"Въпросът е в какъв формат да се явим на изборите, така че да имаме най-голям шанс за 121 и това е функция на избирателите. Аз видях какво е да нямате четири депутати. Означава, че първите стъпки на антикорупция, първата стъпка за газова диверсификация не се постигат, ако нямате подкрепа в парламента, така че това трябва да ни е фокусът", добави той.

Все още не е ясно дали двете формации ще се явят заедно на изборите.

"Надявам се, водим разговори. Бившите коалиционни партньори от ИТН също не затварят вратата към партията на Петков, но с определени условия", твърди Ивайло Мирчев.

"Твърдо няма да се включим в коалиция с ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" след изборите се надявам да си направят някакви изводи, както ние направихме, и да бъдат по-смирени. "Продължаваме промяната", като минат изборите и им се наложи да работят с хората, които развалиха коалицията", смята Тошко Йорданов от ИТН.

На този фон "Продължаваме промяната" обжалва решението на ЦИК за председатели и секретари на районни избирателни комисии.

"Поредното безумие, когато най-голямата политическа партия няма там представителство, но това го очаквахме", каза Петков.

От ЦИК отрекоха обвиненията.

"Вчера назначихме РИК-овете, в които не беше постигнато съгласие при областните управители, ЦИК взе решения. Смятам, че е спазено изискването на Изборния кодекс. Във всяка комисия от всяка партия. Ще видим какво ще каже съдът", посочи Росица Матева.

След взетото решение от ЦИК се оказа, че в 1/4 от районните избирателни комисии ръководните постове са разпределени между ГЕРБ и ДПС. Само в една двойка е от ГЕРБ и БСП.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
То пък Киро се изтрепват да го искат. И да купи депутати не можа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Баце, НИКОЙ не те иска, отказвай се от поритиката Сигнализирай за неуместен коментар