Газовата връзка с Гърция е на финалната права, природен газ ще потече от 1 октомври

По-скептични относно развитието на проекта останаха от служебното правителство

12.08.2022 | 18:52 Редактор: Теодора Патронова

Спешна среща при президента Румен Радев в търсене на отговор на един основен въпрос – кога ще е готова газовата връзка с Гърция? На тази среща участваха служебният министър-председател Гълъб Донев, ресорните министри, както и представител на фирмата-строител от гръцка страна. Те бяха категорични, че проектът върви в срокове и до края на месеца август трябва да бъде готов. 

"Приключването на този инфраструктурен проект е от изключителна важност. Останалите довършителни дейности като завършването и интеграцията за управление на проекта, ще бъдат довършени при пълна мобилизация както на строителите, така и на ICGB", изтъкна президентът Румен Радев.

Строителните дейности са на финалната права, а от фирмата-изпълнител се надяват в първите дни на септември проектът да е завършен. 

"Ние сме си направи разчет във времето за това как да се случат нещата по най-добрия начин. Краят на август или началото на септември, не е чак толкова голяма отсрочката, но ще се постараем да бъде изпълнено всичко от наша страна", каза Антонис Митзалис от АВАКС.

"В момента сме в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активираме точката "Комотини" за приемане на азерския газ. До колкото ни е известно те имат сключен договор до края на септември", Теодора Георгиева от ICGB.

По-скептични относно развитието на проекта останаха от служебното правителство.

"Има един недовършен водопровод, който е противопожарен, всички видяхте пътя площадката. Има един канал, този канал е свързан сега текат работи да се включи канала", обясни министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

На този етаp надеждите са природен газ да потече по тръбите в началото на отоплителния сезон.

"По график на 1 октомври по тръбата трябва да тече търговски количества газ. Това, което мен ме притесни малко, че нямаше детайлен график за всички дейности", обърна внимание служебният министър на енергетиката Росен Христов.

А строежа ще продължава да се следи всеки ден от отговорните институции.

Министър Христов ще инспектира газовата връзка следващата сряда. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК