Климатолог: "Оскар" носи захлаждане, градушки, после идва пак жега с 37°

95% от пожарите в страната са вследствие на човешка немърливост, уточни Симеон Матев

11.08.2022 | 19:38 Редактор: Елеонора Танева

В последния месец от лятото температурите ще се задържа до 37-38 градуса. Значително по-динамично ще бъде времето през следващите няколко дни, очаква се на доста места да има валежи с условия за градушки и понижение на температурите с около 10 градуса на места.

Виновникът за захлаждането ще бъде огромният антициклон "Оскар". Очакват се летни валежи, на места с повишен риск от градушки.

"Имаме период, който ще бъде с по-хладно време, с условия за преваляване и прегърмявания. Той ще приключи в началото на следващата седмица. Градушки е възможно да има в събота и неделя, но те няма да са масови и ще бъдат в някои райони", уточни климатологът Симеон Матев.

Поредна гореща вълна ще дойде в средата на следващата седмица. Отново ще има повишен риск от пожари. Температурите ще стигнат 37-38 градуса.

Август и септември са месеците с най-голям брой пожари у нас. А тази година не се различава съществено от предходните, споделя Симеон Матев. 

"Причините естествено са липсата на валежи, ниската атмосферна влажност и силният вятър - условия, които наблюдаваме от началото на месеца. 95% от пожарите в страната са вследствие на човешка немърливост", добави климатологът.

Синоптиците успокояват - в краят на август и началото на септември времето ще бъде благоприятно за почивка. 

Вижте повече в репортажа на Александрина Янкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК