Апартаментът на Спецов в Дубай - 120 кв.м., Трифонов не е декларирал какво притежава

Най-заможен от кабинета "Петков" се оказва бившият транспортен министър Николай Събев

11.08.2022 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Имуществените декларации на бившите управляващи, публикувани от Антикорупционната комисия, са тема на коментар втори ден. Най-заможен от кабинета "Петков" се оказва бившият транспортен министър Николай Събев.

Няколко месеца, след като Румен Спецов оглавява НАП през 2021 г., съпругата му купува апартамент от 120 кв.м. в Дубай за малко над 1 млн. лв.. Това става със заем от дубайска банка. Иначе Спецов декларира скромни доходи - годишна заплата от малко над 71 хиляди лева и банков кредит у нас за 80 хиляди лева. Преди да влезе в НАП - Спецов декларира единствено парцел в Камен бряг и автомобил, собственост на съпругата му.

"Може би не е чак толкова притеснително, че едно лице може да си купи апартамент в Дубай, притеснително ще бъде, ако не може да докаже произхода на парите", каза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Спецов не декларира доходите на съпругата си. Не става ясно и на каква стойност е заемът за апартамента и от коя банка. Потърсихме го за коментар, но той отказа с аргумента, че е описал всичко в декларацията си.

"Не се правят тези дължими по закон проверки, когато има съмнение да се предполага, че има проблем с произхода на парите. КПКОНПИ продължава да не дава информация относно това как преценява кои случаи на подадени декларации да извърши проверка, какви са резултатите от тази проверка", допълни Марков.

Според него Антикорупционната комисия трябва да следи кой колко богат влиза в политиката и как излиза от нея.

"Въпросът е в периода, в който си в политиката, Комисията да следи динамиката и да види дали има основание да се смята дали ти, бидейки в политиката, се обогатяваш. Тази част от механизма не работи", поясни Димитър Марков.

И докато едни декларират солидни имоти и парични средства, 554 лица, заемащи висши публични длъжности, изобщо не са подали своите декларации в срок, в това число 36 депутати. За пореден път сред тях е и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Глобата за неподадена декларация в срок е символична - от 1000 до 3000 лв. 

Комисията може да образува и проверка за установяване на незаконно придобито имущество. Не е ясно обаче дали спрямо Трифонов е предприето нещо.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК