Христов: Готови сме да възобновим преговорите с "Газпром"

"Опитваме се да осигурим нужните количества през други доставчици", каза той

11.08.2022 | 17:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Разговори за доставка на синьо гориво се водят с всички партньори. Вратата към руския гигант "Газпром" обаче все още не е затворена. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Опитваме се да осигурим нужните количества през други доставчици. Но в случай на необходимост, сме готови да възобновим и преговорите с "Газпром". Това ни е последният вариант", уточни Христов.

Премиерът Гълъб Донев отговори на неспиращите протести, свързани с енергийните доставки към страната ни, и твърденията, че правителството му се опитва да върне зависимостта от Русия.

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи. С изрядно и добре подготвени документи", посочи Донев.

Служебното правителство очаква по интерконектора с Гърция да потече синьо гориво и да бъде пуснат в началото на септември.

Въпреки че "Булгаргаз" е на печалба, ресорният министър обяви защо е взето решението за отпускането на държавен заем от 800 000 лв. 

"Булгаргаз" не е в несъстоятелност, не е изпаднала в някаква криза, компанията не е фалирала. Проблемите са свързани с наличията на средства и невъзможността за разплащане", заяви Христов.

Първа стъпка за укрепване на държавното дружество "Булгаргаз" е отпускане на финансов заем за закупуване на синьо гориво.

"Предоставен е заем от 800 млн. лева на "Булгаргаз", както и решение на Министерския съвет за условията, при които дружеството ще възстанови тази сума", каза Донев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК