Пожарът край Панагюрище достигна къщи, евакуираха мъж и пуснаха елени от резерват

Два хеликоптера гасят огромните пламъци

09.08.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Мъж е евакуиран заради пожара в района на Панагюрище, който гори от вчера. Стихията застрашава две села, вече е стигнала и до обитаеми къщи. Заради силния вятър стари огнища се разпалват отново. 

Частично бедствено положение е в сила в община Панагюрище. Два хеликоптера продължават да гасят огромните пламъци, които са обхванали над 2 хиляди декара иглолистна гора. 

"Дано вятърът не се възобнови, както вчера, и да бъде бурен. Организацията и усилията, които се полагат на терен, ще дадат резултат. Няма да е за 1-2 часа, но е важното да създадем увереност за хората, че няма пряка заплаха за тях", каза шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Няма пострадали хора, съобщиха местните власти.

"Решихме да се включим, защото е важно да опитаме да помогнем и да спасим каквото можем от гората. Също така да помогнем на колегите от пожарната", каза доброволецът Николай Колчев.

"Чакаме. Като погледнете къщите - всички наоколо са разпънали маркучите и чакат, ако го обърне към селото, да са мъчат да помагат. Да си помагат едни на други", добави Пенко Пенков от Елшица.

В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, огражденията са премахнати, а животните – освободени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК