Приоритетите на правосъдния министър - реалистични, готов е да работи с Гешев

Трябва да ги изпълним сега, защото това има важни практически последици, заяви Крум Зарков

09.08.2022 | 12:40 Редактор: Елеонора Танева
Приоритетите на правосъдния министър - реалистични, готов е да работи с Гешев

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи екипа, с който ще работи, и приоритетите си за следващите два месеца.

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата на работещ парламент, реализиране на проекта за нов затвор със средства на Норвежкия механизъм и извеждане на преден план на работата по изпълнение на условията за приемането на страната в Шенген. Това са част от приоритетите, по които Зарков и екипа му ще работят.

Емил Дечев и Юлия Ковачева запазват постовете си на зам.-министри, към тях се присъединява и Мария Павлова, която вече е била и министър, и зам.-министър в предишни служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев.

"Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото това има важни практически последици. На първо място законите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Нашата работа е да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на Плана. Нямаме повече никакво време за губене", заяви Зарков, цитиран от БНР.

Очаква се отпускане на допълни средства за надзирателите и служителите на Главна дирекция "Охрана". Зарков е готов да работи с главния прокурор Иван Гешев, тъй като "реалностите са такива".

Той коментира и позицията на Нинова, която се разграничи от членовете на Националния съвет на БСП, приели да станат министри в кабинета на Гълъб Донев.

"Аз съм член на БСП и социалист. Такъм бях и преди да бъда служебен министър, такъв ще бъда и след това", заяви Зарков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК