Гешев обвини МВР и Наказателния кодекс за липсата на резултати от дела

Обвинител номер 1 отново се обяви против закриването на специализираните съдилища и прокуратура

21.07.2022 | 19:20 Редактор: Петя Кръстева

Малко над 4 часа продължи изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание. Още в началото на заседанието от Прокуратурата раздадоха на депутатите 120 тома с информация относно дейността на обвинението, правна литература и данни за практиката на Конституционния съд. Голяма част от народните представители определиха действията на Гешев като провокация и се стигна до взаимни обвинения.

Депутатите упрекнаха Гешев в неефективност и поискаха да разберат  на какво се дължи липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта.

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов цитира данни, според които 2021 г. е била нулева  за разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Главният прокурор Иван Гешев обаче смята, че данните не отговарят на истината. 

По думите му миналата година специализираната прокуратура е предала на съд 66 души, сред които министър и заместник-министър. Липсата на резултати обаче се дължи на остарелия Наказателен кодекс и на това, че МВР не подава достатъчно сигнали до прокуратурата. 

"Наблюдава се спад на сигналите на МВР към прокуратурата за особено важни престъпления. Ние сме скачени съдове, прокуратурата не може да управлява ефективно наказателно преследване", категоричен бе Гешев.  

Част от депутатите в правната комисия все пак успяха да прочетат огромното количество материали, които Гешев донесе. Сред тях беше Крум Зарков, който попита защо според Гешев престъпността се увеличава, а в отчета на прокуратурата е записано, че тя спада в тригодишен период. 

Гешев беше атакуван и че не отговаря конкретно за големи корупционни скандали.

"Едни кюлчета, едни апартаменти, едни чували, едни 8 джуджета. Имаше индикации, че е поставян чадър от служители на самата прокуратура. Обществото не вижда възмездие", каза депутатът от БСП.

Обвинител номер 1 отново се обяви против закриването на специализираните съдилища и прокуратура, които според него са причина за разрастването на организираната престъпност. 

В зала бяха засегнати и проверките на Илко Желязков и депутата от ДПС Делян Пеевски , които са включени в списъка "Магнитски". Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов поиска да разбере на какъв етап са те и защо няма публична информация по темата. Гешев му отговори, че не разполага с информация относно конкретните проверки, завършили с образуване на досъдебно производство или с отказ да бъде образувано такова. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК