"Лимонада за смет": Поморие с нов метод за почистване на плажа

Собственик на заведение раздава безплатно освежаващи напитки срещу събран боклук от ивицата

08.08.2022 | 12:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

Собственик на заведение на централния плаж в Поморие раздава безплатно освежаващи напитки срещу събран боклук от ивицата. Инициативата си "Лимонада за смет" той организира през лятото – вече за трета поред година. Собственикът Йордан Иванов разказа, че идеята му е да подкани хората да пазят чисти плажовете.

"Не мога да кажа с точност колко са събраните кофички с боклук за три години. Много са. През миналия сезон събраните от пясъка фасове бяха близо 60 хил. И това лято отново най-активни са децата. Всеки обаче, който желае, може да се включи. Може да поиска чашка и ръкавици от бара и след това да ни върне чашката, пълна с дребни отпадъци и фасове, за което пък ние даваме освежаваща натурална лимонада", разясни той.

Инициативата му започва преди три години, след като близък приятел му разказва как останал впечатлен от подобна екоакция, но на плаж в чужбина.

"Истината е, че децата не замърсяват плажа, възрастните са тези, които го правят. Като си заровиш цигарата в пясъка и видиш дете, което обира отпадъка, няма как да не се почувстваш неудобно", посочи собственикът на обекта, цитиран от БТА.

"Нека всички плажуващи да пазят чисто, да си събират отпадъците, защото вашите и нашите деца си играят там. Благодарим на всички, които ни подкрепят с цел опазване на чистотата на пясъка", заяви Иванов и призова всички летовници да бъдат по-отговорни към плажовете и морето.

Инициативата "Лимонада за смет" ще продължи до края на летния сезон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК