Внимавайте с алкохола на плажа, може да е опасен за здравето ви

Той дехидратира тялото

31.07.2022 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова
Внимавайте с алкохола на плажа, може да е опасен за здравето ви

Няма нищо по-релаксиращо от любимото питие на плажа. Ако все още не сте заминали на дългоочаквана лятна почивка, вероятно в сънищата ви се прокрадва чаша с любимата ви алкохолна напитка или коктейл, с който обичате да се разхлаждате край плажа, докато си почивате.

Пиенето на алкохол на плажа обаче мож да е доста по-опасно, отколкото предполагате. Причините са няколко.

Ако планирате да влизате във водата, определено не трябва да сте пили алкохол. Алкохолът предизвиква объркване на мозъка, който ви кара да не успявате точно и акуратно да определите позицията на тялото си във водата. Така може да изгубите ориентация накъде е брегът, къде са горе и долу. Това ви поставя в сериозен риск от удавяне. Дори да ви връхлети не толкова голяма вълна, тя може да се окаже потенциално опасна за живота ви, ако сте под влияние на алкохол.

Ако планирате да влизате във водата с лодка или друго водно превозно средство, отново алкохолът не е добра опция. Карането на каквото и да е превозно средство след като сте пили алкохолно питие носи риск за живота. Опасно е и даже, ако сте наблизо до брега. Всякакви непредвидени ситуации могат да възникнат. Справянето с тях е по-трудно и рисковано под влияние на алкохол.

Освен тези рискове трябва да се вземе предвид и фактът, че алкохолът действа като диуретик. Той дехидратира тялото, а това е лош фактор в лятната жега.

Алкохол на плажа, слънце, вятър, солена вода са условия за опасно дехидратиране на организма, което може да доведе до сериозни последици, особено при алкохол в по-изобилни количества.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК