Задържани са шофьорите на автобуса, разследват се всички версии за катастрофата до Русе

Заради инцидента Румъния изпрати медицински хеликоптера, пристигна и посланика на северната ни съседка

06.08.2022 | 18:55 Редактор: Теодора Патронова

Румъния изпрати пет медицински хеликоптера, за да извози пострадалите в тежката катастрофа между автобус и лек автомобил на пътя Русе-Велико Търново. Тази нощ загинаха 4-ма души, а осем пострадаха.

В два часа на главния път Велико Търново - Русе, между селата Поликраище и Куцина, автобус с румънски туристи, прибиращи се от Истанбул, пътуващи към Русе, се удря в паркирал край пътя автомобил, след което се забива в дърво. 

"След удара в спрелия автомобил "Пежо", автобусът се е ударил в дърво и още 140 метра е спрял в посока Русе. Всички версии се работят, както човешка грешка на шофьора, така и техническа неизправност", обясни следователят Бранимира Вергова от Национална следствена служба.

На място загиват трима души, 9 са откарани във Великотърновската болница, един, от които часове по-късно, почива в реанимацията на болницата. 8 от пострадалите пътници бяха транспортирани с хеликоптери до Букурещ, след като Румъния изпрати въздушни линейки с лекарски екипи. На място беше и румънският консул. 

"Един от пациентите беше в тежко състояние - несъвместимост с живота - тежка черепно-мозъчна травма, и почина рано тази сутрин. Останалите пациенти са обгрижени и обслужени от нашите екипи, стабилизирани са, извършени са първични хирургични обработки", съобщи директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново д-р Красимир Попов.

"Румънските граждани бяха извозени от техни екипи на тяхната Спешна помощ с вертолети. Травмите са тежки, но пациентите са стабилни. Консулът на Р. Румъния ме информира че такъв е техният протокол за спешна помощ", добави д-р Красимир Попов.

Пристигнаха следователи на Националната следствена служба. На този етап се разследва причиняване на катастрофа от страна на някой от шофьорите. Шофьорите на автобуса са задържани в полицията за срок от 24 часа.

Жители на селото казаха, че този участък е изключително рисков, липсват пътни маркировки и много от шофьорите карат с повишена скорост. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК