ИПБ: Има безпрецедентна неспособност да се противопоставим на рисковете от катастрофи

"Необходими са незабавни действия от страна на Радев за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността по пътищата", подчертават от Института за Пътна Безопасност

06.08.2022 | 16:16 Редактор: Теодора Патронова
ИПБ: Има безпрецедентна неспособност да се противопоставим на рисковете от катастрофи

За периода 02-05 август 2022 година вследствие ПТП са загинали 13 души, а тежко ранените са 95 човека. Това прави средно 3,25 загинали на ден при средно годишен дял от 1,4 загинали на ден. Увеличението от началото на седмицата е с повече от 250%. Статистическите данни категорично показват, че в момента е налице най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани. В този период президентът Румен Радев назначи служебно правителство, като обяви, че пътната безопасност ще му бъде един от приоритетите, се казва в становище на Института за Пътна Безопасност.

"Експертите считат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Действията на служебното правителство за първите три дни категорично ни показват, че те не разполагат с план за действие и отново ще станем свидетели на безсмислени акции и пиар кампании, които ще задълбочат кризата в транспортната система", се изтъкна в становището.

"Политическото разчистване на сметки, прякото вмешателство в кадровата политика на три министерства от страна на президентския съветник г-н Копринков създават хаос и демотивират държавните експерти. Създават се политически противопоставяния в държавната администрация и безопасността на движението се превръща в досадно служебно задължение. Необходими са незабавни действия от страна на президента Румен Радев за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността на движението по пътищата", подчертават от Института за Пътна Безопасност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК